top of page

N: Yaptıklarında fazlasıyla Anadolu’nun etkilerini görüyoruz. Senin jenerasyonuna bu bilgi nasıl aktarıldı? Sen nasıl bir bağ hissediyorsun ki Ahmet’in tablosunu yaparken kullandığın renkler Kırşehir’deki Fatma Teyze’nin giydiği renkler.

F: Moda bölümünde okurken dokuma ile tanıştım. Dokumanın farkını benim için ne ifade ettiğini Anadolu’yu gördükten sonra anladım ve beslendiğim yer hep bu topraklar oldu. Bugün ben o gözleri ve bu manayı dokuyorum. Yeniden söylüyorum. Eskiyi neon renklerle modernleştirmek yerine oradaki insanların duygusunu bugünün duygusu ile eşleştiriyorum. Göz göze anlaşmanın ne kadar kıymetli olduğunu yeniden hatırlayalım istiyorum dokumalarımda.

“insanın paylaştıkça büyüdüğü topraklar burası.”

N: Anadolu’daki bilgi neymiş? Bu topraklarda ne var Fırat?

F: Hoşgörü var. Çankırı’da bir anneanneyle sohbet ederken öğrendiğim bir bilgiyi kaç yıl dolaşsam başka bir yerde öğrenemeyeceğim. Çünkü kadın eskiden bir yere gelin gittiğinde kilim dokuyor. Mutluysa hayat ağacı dokuyor. “Ben bolluk bereket için geldim” diyor. Kayınvalidesiyle anlaşamıyorsa pıtrak (diken türü) dokuyor, Diyor ki; “Ben bu evde mutsuzum. Batıyor burası bana”. O kadar güzel bir dil ki, kayınvalide de bunu okuyor, kadın bunu yaparken, komşu da okuyor. Herkes biliyor ama sözsüz bir dil konuşuluyor. Kimse kimseye de bir şey yapmıyor onu dokudu diye. Bugünün başka sembolleri var. Bugünün başka bir dili var. Atalarımız biliyormuş olanın olmayanın bizim için hayırlı olduğunu. “Sana taş atana ekmek at” diyor. Biz unuttuk ve kötüleştik aslında. Bir taraftan da bu coğrafyanın güzelliği için hep savaş olmuş, yokluk çekilmiş ama o yoklukta da müthiş varlıklar çıkmış ortaya. Çankırı’da bir köyde dede ceket giymiş, ceketinin düğmesi yok, düğme yerine anneanne iki tane delik açmış, uçkur bağlamış, “Yokluk var oğlum” diyor. Güzelliğe bak, çözümünü bulmuş. Ya da kol sürtündüğü için aşınıyor koltuk altı, oraya üçgen bir parça koyuyor. Yama yapıyor ve onun adına “kuş” diyor. Kolunu açınca kuş gibi görünüyor ve terlememesini sağlıyor. Yokluk ne kadar güzel varlık. Asıl Anadolu o yokluğun içindeki büyük varlık.

N: “Merak” senin için ne demek?

bottom of page