top of page
_Kapak_edited.jpg

canbay & walker

şekiller-26.png

bizim hadsizliğimiz bu; bağcılar’dan dünya’ya.

09.2020 I #4

şekiller-25.png

N: Yaptığınız müzikte toplumun ihtiyaçlarına yönelik çalışmalarda mı bulunuyorsunuz? Birçok sanatçı, topumsal gerekliliklerle ilgileniyor. Toplumun kadına bakışı, eğitimde eşitsizlik, ekonomik gelirde adaletsizlik gibi... Gerçekleştirdiğiniz çalışmalar mı kişisel ihtiyaçlara yönelik çalışmalar mı, yoksa toplumun ihtiyaçlarına yönelik çalışmalar mı? 

C&W: Biz aslında şahit olduğumuz, yaşadığımız olayları anlatmak istiyoruz. Yaşadığımız acılar, kaybettiğimiz insanlar var. Sevdiklerini kaybeden milyonlarca insan var. Bu bizce ortak bir problem. Yaşadıklarımız kişisel gibi görünse de, biz  toplumun bir  parçasıyız. Bu nedenle yaşadıklarımız geneli kapsıyor. Toplumsal olaylara da eğilmeyi tercih ediyoruz. Kadına şiddet, çocuk istismarı, madde bağımlılığı gibi…

N: Yaptığınız şarkılarda olanı anlatıyorsunuz. Olması gerekeni ve nasıl olacağını değil. Sizleri takip edenlere, dinleyenlere bu uğurda rehber olmak ister misiniz? Daha net hedefler göstermek ister misiniz? 

C&W: Yaşadığımız olumsuz şeyleri görmezden gelemediğimiz için, gördüğümüz bu olumsuzlukları basit ve sade bir şekilde anlatmaya çalışıyoruz. Bundan sonraki planımızda zaten olması gerekeni ve nasıl olacağını anlatmak var.

N: Size “Bağcılarlı” diyorlar. Yaptığınız müziği ve geldiğiniz noktayı size hak görmüyorlar  mı ? Sizi niçin eleştiriyorlar?

C&W: İnsanlar birbirini çok kolay yargılayabiliyor. Sokaktan gelenler sürünmek zorunda mı? Ya da soruyu şöyle soralım; Coğrafya kader midir? Biz bir şarkı yaptık “Bağcılar çocukları marka giyebilir, lüks arabalara binebilir” diye. O kadar çalışıyoruz bize; “Neden arabaya biniyorsun?” diyorlar. Ne yapalım? Koşarak mı gidelim?  Bu ön yargı neden? Bir taraftan istersek ne kadar konforlu bir hayat yaşayabileceğimizi göstermeye çalışıyoruz.  Şarkıda adını geçirdiğimiz markalar bir nevi göndermemiz. Alt metninde “İstersek biz de bunlara sahip olabiliriz fakat biz o değiliz” var.  Bağcılarda yaşayan insanlar  dışarıdan alt kültürün insanları olarak görülüyor. Anlatmak istediğimizi anlamaya çalışmıyor insanlar. Söylediğimiz onca şeyin içerisinden küçük detaylara takılıyorlar.

_Sayfa 2+3.jpg

“insanlar birbirini çok kolay yargılayabiliyor.”

bottom of page